Vuoden 1918 muistopaikat: Etelä-Haaga

Kurt Seibtin ja Arthur Beukertin muistomerkki

Lapinmäentien ja Korppaantien risteys, Haaga

Lapinmäentien ja Korppaantien välissä Etelä-Haagassa on kahden saksalaisen sotilaan hauta. Saksilaisen karabinieerirykmentin tiedustelijat Kurt Seibt ja Arthur Beukert kaatuivat 11.4. Etelä-Haagassa punaisia vastaan käydyssä taistelussa. Leppävaarassa ja Etelä-Haagassa käydyt taistelut olivat saksalaisten ja punaisten ensimmäiset yhteenotot saksalaisten Helsingin valtauksen yhteydessä. Saksalaiset hyökkäsivät kaupungin keskustaa kohti 12.4.

Kurt Seibtin ja Arthur Beukertin muistokivi pystytettiin heidän haudalleen heti vuonna 1918. Harmaaseen graniittipaateen on kaiverrettu saksalaissotilaan kypärä ja ristikkäiset miekat. Kivessä on vainajien tietojen lisäksi saksaksi muistokirjoitus: ”Treue und Dankbarkeit errichtete dieses Denkmal”. Kiven sivuilla on suomeksi ja ruotsiksi teksti: “Kiitollisuus pystytti patsaan”.

 

Lähteet

Hoppu, Tuomas: Vallatkaa Helsinki. Saksan hyökkäys punaiseen pääkaupunkiin 1918. Gummerus 2013.

Vainio, Seppo: Saksalaiset kaatuneet sotilaat ja muistomerkit Suomessa 1918. Tikkurilan kopiopalvelu 2009.

Helsingin taidemuseo HAMin Helsingin julkiset veistokset esittelevä sivusto: https://www.hamhelsinki.fi/sculpture/kurt-seibtin-ja-arthur-beukertin-muistomerkki-tuntematon-okand-unknown/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)