Hyppää pääsisältöön

Mikä on Historia Helsinki

Historia Helsinki -sivusto on rikas Helsingin historian tietopankki, jossa on asiantuntevia artikkeleita monenlaisista erilaisista aiheista. Projektin on käynnistänyt ja sitä johtaa Helsingin kaupungin historiatoimikunta, joka julkaisee myös kirjasarjaa Helsingin historiasta. Lue lisää historiatoimikunnasta. 

Artikkelit on jaettu kolmeen eri ryhmään: "Ilmiöt", "Alueet" ja "Käännekohdat". Löydät ryhmät ja niihin kuuluvat artikkelit sivuston ylälaidasta. Ilmiöissä käsitellään Helsinkiä teemojen kautta. Alueissa tarkastellaan helsinkiläisiä paikkoja. Artikkelit on jaoteltu kaupungin virallisen suurpiirijaon mukaan: eteläinen, keskinen, itäinen (suurpiiri) jne. Kaupunginosakohtaisia artikkeleita on alueiden alla. Hakutyökalulla voit myös etsiä tietoa omasta kaupunginosastasi käyttämällä sitä hakusanana. Artikkeleissa olevat kuvat löydät myös työkalun "Haku" avulla. Hakutoiminnallisuus on sekä etusivulla että sivuston ylälaidassa suurennuslasisymbolilla merkittynä.

Sivustolla on myös karttapalvelu, jossa voit vertailla eri aikakausien erilaisia karttoja. Karttanäkymässä voit valita merkityn kohteen, johon tutustua. Sivustolla on myös linkkejä muihin palveluihin, joissa käsitellään Helsingin historiaa. Pyrimme valitsemaan nämä sivustot huolella, mutta niissä vierailu on aina käyttäjän omalla vastuulla. Sivuston sisältö kasvaa jatkuvasti. Tulevaisuudessa sivusto käsittelee kaikkia Helsingin historian osa-alueita, suurpiirejä ja aikakausia. Etkö löytänyt tietoa haluamastasi aiheesta? Toimituskunta ottaa mielellään ajatuksiasi vastaan. Anna palautetta tai ehdota uutta sisältöä.

Sivusto on Helsingin kaupungin usean eri yksikön yhteisprojekti. Mukana on kaupunginkansliasta tiedonhallintayksikkö ja erityisesti kaupunginarkisto-tiimi. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta edustettuna on Helsingin kaupunginmuseo. Lisäksi mukana on kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kehittämispalvelut. Kirjoittajat ovat historian ammattilaisia: tutkijoita, opettajia, arkistotyöntekijöitä ja museotyöntekijöitä. Kunkin artikkelin pääkirjoittaja on mainittu artikkelin kohdalla. Sivuston teossa on ollut mukana myös laaja joukko tutkijoita, jotka ovat tehneet artikkelien taustatyötä, erityisesti Marko Halonen, Ulpu Marjomaa, Kalle Virtapohja, Minna Hilska ja Niina Hägg. Sivuston artikkeleita ovat kirjoittaneet myös Helsingin yliopiston historian opiskelijat harjoitustöinään. Dosentti Mikko Huhtamies on kirjoittanut osion "Merelle ja maailmalle" Suomen Kulttuurirahaston stipendin tukemana. Sisältöä on tuotettu yhteistyössä myös lukuisten muiden historia-alan toimijoiden kanssa.  Sivuston päätoimittaja on FM (viestintätieteet), KM, YTM, FM (kirjallisuus) Eva Sundgren.

Etsitkö tietoa sukeltajista tai sukeltamisesta?

Tämän sivuston artikkelissa Laivojen kierrätystä 1700-luvulla kerrotaan sukeltamisesta, sukelluskomppaniasta ja sen taloudellisesta merkityksestä.

Artikkelissa Helsinki ja Uudenmaan jokiverkosto 1700-luvulla on suunnitelma "sammakkomiehen" varusteista ja käytöstä.

Valokuva sukeltajasta  ja tietoa Vesilaitoksen työmaasta on artikkelissa Vesijohto Helsinkiin.

Suomen Sukellushistoriallisen yhdistyksen sivuilla on luettavissa laaja sukeltamisen historiaa koskeva artikkeli Sukeltamisen historiaa Suomessa 1600-luvulta 1800-luvun puoliväliin