Mikä on Historia Helsinki?

Historia Helsinki -sivusto on rikas Helsingin historian tietopankki, jossa on asiantuntevia artikkeleita monenlaisista erilaisista aiheista. Projektin on käynnistänyt ja sitä ohjaa Helsingin kaupungin historiatoimikunta, joka julkaisee myös kirjasarjaa Helsingin historiasta. Lue lisää historiatoimikunnasta. (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Artikkelit on jaettu kolmeen eri ryhmään: Ilmiöt, Alueet ja Käännekohdat. Ryhmät näkyvät sivuston ylälaidassa, ja niitä klikkaamalla näkee kuhunkin kuuluvat osiot. Osiota klikkaamalla näkee siihen kuuluvat artikkelit. Ilmiöissä käsitellään Helsinkiä teemojen kautta. Alueissa tarkastellaan helsinkiläisiä paikkoja. Nämä artikkelit on jaoteltu kaupungin virallisen suurpiirijaon mukaan: eteläinen, keskinen, itäinen (suurpiiri) jne. Kaupunginosakohtaisia artikkeleita on alueiden alla. Hakutyökalulla voi myös etsiä tietoa alueesta käyttämällä sitä hakusanana. Artikkeleissa olevat kuvat löytää myös työkalun "Haku" avulla. Hakutoiminnallisuus on sekä etusivulla että sivuston ylälaidassa suurennuslasisymbolilla merkittynä.

Sivustolla on myös karttapalvelu, jossa voi vertailla eri aikakausien erilaisia karttoja. Karttanäkymässä voi valita merkityn kohteen, johon tutustua. Sivustolla on myös linkkejä muihin palveluihin, joissa käsitellään Helsingin historiaa. Pyrimme valitsemaan nämä sivustot huolella, mutta niissä vierailu on aina käyttäjän omalla vastuulla. Sivuston sisältö kasvaa jatkuvasti. Tulevaisuudessa sivusto käsittelee kaikkia Helsingin historian osa-alueita, suurpiirejä ja aikakausia. Etkö löytänyt tietoa haluamastasi aiheesta? Toimituskunta ottaa mielellään ajatuksiasi vastaan. Anna palautetta tai ehdota uutta sisältöä.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Sivusto on Helsingin kaupungin usean eri yksikön yhteisprojekti. Mukana on kaupunginkansliasta tiedonhallintayksikkö ja erityisesti kaupunginarkiston tiimi. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta edustettuna on Helsingin kaupunginmuseo. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kehittämispalvelut on myös ollut mukana. Kirjoittajat ovat historian ammattilaisia: tutkijoita, opettajia, arkistotyöntekijöitä ja museotyöntekijöitä.  Dosentti Mikko Huhtamies on kirjoittanut osion "Merelle ja maailmalle" Suomen Kulttuurirahaston stipendin tukemana. Sisältöä on tuotettu yhteistyössä myös lukuisten muiden historia-alan toimijoiden kanssa.  Sivuston päätoimittaja on FM (viestintätieteet), KM, YTM, FM (kirjallisuus) Eva Sundgren.

Etsitkö tietoa sukeltajista tai sukeltamisesta?

 

Osuitko tälle sivulle etsiessäsi tietoa sukeltajista Helsigissä? Tämän sivuston artikkelissa  Laivojen kierrätystä 1700-luvulla kerrotaan sukeltamisesta, sukelluskomppaniasta ja sen taloudellisesta merkityksestä.

Artikkelissa  Helsinki ja Uudenmaan jokiverkosto 1700-luvulla on suunnitelma "sammakkomiehen" varusteista ja käytöstä.

Valokuva sukeltajasta  ja tietoa Vesilaitoksen työmaasta on artikkelissa Vesijohto Helsinkiin.

Suomen Sukellushistoriallisen yhdistyksen sivuilla on luettavissa laaja sukeltamisen historiaa koskeva artikkeli Sukeltamisen historiaa Suomessa 1600-luvulta 1800-luvun puoliväliin (Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)