Meilahti

Mitä yhteistä on Antti Litjalla, Uuno Klamilla, Maria Åkerblomilla ja Ester Toivosella? He ovat asuneet Meilahdessa, joka tunnetaan nykyisin pääministerin ja presidentin virka-asunnoista, Seurasaaresta ja suuresta sairaala-alueesta. Ruotsinkielinen nimi Mejlans esiintyy 1600-luvun asiakirjoissa eri kirjoitusmuodoissa mutta saattaa olla saksalaista alkuperää. Nimi on viitannut Helsingin pitäjän palkkatilaan, jonka alue liitettiin kaupunkiin vuonna 1906.

Helsingin kaupunki päättyi 1900-luvun alussa pohjoisessa Töölön tulliin, jonka jälkeen alkoi maaseutu. Mannerheimintie 114:n kohdalla oli vielä 1910-luvulla Reijolan eli Grejuksen huvila-alueen huvila numero 5. Meilahden ensimmäiset kerrostalot rakennettiin nopeaan tahtiin vuosina 1938–39 ja Sudenkatu muutettiin Töölöntullinkaduksi.

Lastensuojelun uranuurtajia

Stenbäckinkadun ja Topeliuksenkadun kulmassa sijaitsevalle tontille rakennettiin vuonna 1910 ”Töölön lastenmaja”, jossa edelleen toimii päiväkoti ja lastenkoti. Rakennuksen suunnitteli Signe Lagerborg-Stenius, yksi Suomen ensimmäisistä naisarkkitehdeista. Lastenkodin perusti Suomen vanhin lastensuojeluyhdistys, vuonna 1893 perustettu Barnavårdsföreningen, jonka perusti Anna af Schultén. Yhdistyksen toiminnassa olivat aktiivisesti mukana myös Aurora Karamzin ja Sophie Mannerheim, joita huoletti etenkin aviottomien lasten korkea kuolleisuus.

Lue lisää:

Signe Lagerborg-Stenius(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Sophie Mannerheim(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Anna af Schultén (ruotsiksi)(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Aurora Karamzin

Mannerheimin lastensuojeluliitto käynnisti jo 1920-luvulla hankkeen uuden Lastenlinnan aikaansaamiseksi. Räjäytystyöt aloitettiin tontilla 1930-luvun lopulla, mutta sotien ja niitä seuranneen pula-ajan takia hanke viivästyi. Elsi Borgin suunnittelema Lastenlinna vihittiin käyttöön 21.10.1947. Rakennuksessa toimi sairaala vuoteen 2018, jolloin lähistölle valmistui Uusi lastensairaala. Lastenlinna on siitä lähtien ollut tyhjillään, ja sen kohtalo on avoin. Lastenlinna sijaitsee Töölössä mutta sopii tähän artikkeliin, koska on kuitenkin Meilahden sairaala-alueen kyljessä. 

Lue lisää:

Elsi Borg(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Uusi uljas Lastenlinna(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Suomen merkittävin sairaalakeskittymä

Meilahden sairaala-alue on rakennettu vaiheittain ja sisältää erilaisia historiallisia ja arkkitehtonisia kerrostumia. 1930-luvulla rakennettiin Naistenklinikka, joka oli aikanaan Euroopan suurin synnytyssairaala, sekä Tukholmankatu 10, jossa toimi ensin Suomen Punaisen Ristin sotasairaala, sittemmin sairaanhoito-opisto ja viimeksi ammattikorkeakoulu. 

Lastenlääkäri Zaida Eriksson-Lihr oli allergiasairauksien hoidon uranuurtaja, joka perusti Suomeen maailman ensimmäisen allergiasairaalan vuonna 1946. Sairaala toimi aluksi Lauttasaaressa, sitten Töölössä ja vuodesta 1961 Meilahdessa.

Lue lisää: Zaida Eriksson-Lihr(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Pikku-Viipuri ja lapsilaumat

Meilahtea rakennettiin sotien jälkeen nopeasti helpottamaan ankaraa asuntopulaa. Kuusitietä kutsuttiin Pikku-Viipuriksi, koska sinne oli muuttanut runsaasti evakkoja Viipurista. Taloissa oli pieniä asuntoja, joiden varustelussa saattoi olla puutteita, esimerkiksi vettä ei tullut tai suihkua ei ollut. Pyykkiä kuivateltiin vuosikymmenien ajan talojen väliin jääneillä kallioilla. Lapsia oli ennen valtavasti ja heillä oli mäkisessä maastossa pulkkamäet ja metsiköissä jännittävät leikkipaikat.  Humallahden uimala eli Humula oli myös tärkeä paikka lapsille. 

Kirjallisuutta

Björkstrand, Gustav: Maria Åkerblom. Elämän ja kuoleman lähettiläs. Käsikirjoituksesta suomentanut Mirja Hovila. Schildt 2011.

Hackzell, Kaija & Toppari, Kirsti: Töölöntullin molemmin puolin. Helsingin vanhoja kortteleita. Sanoma Osakeyhtiö / Helsingin Sanomat 1997.

Seppänen, Esa: Tamminiemi eilen ja tänään. Museovirasto 2022.