Historia Helsingfors som en del av undervisningen

Helsingfors stads finska sektor för fostran och utbildning har från början varit med om att bygga upp Historia Helsingfors-sajten. Sajten stöder undervisningen i historia speciellt i gymnasiet och grundskolans högre klasser. Lika väl kan den användas exempelvis i undervisningen i svenska och finska. Sajten har också material som lämpar sig för undervisning i matematik, hälsokunskap, miljökunskap, geografi och samhällslära. Historia Helsingfors erbjuder konkreta innehåll som anknyter sig till elevens egen livsmiljö och lämpar sig väl för ämnesöverskridande temahelheter.

På sajten hittar du flera artiklar som anknyter sig direkt till läroplanen i historia, till exempel industrialiseringen och Lucia-traditionen. De faktagranskade och rikligt illustrerade artiklarna erbjuder ett lokalt perspektiv till större helheter.

Artiklarna med sitt mångsidiga innehåll erbjuder också medel till att träna färdigheterna i hanteringen av historisk kunskap. Det rika bildmaterialet från gångna tider hjälper att åskådliggöra livet under olika tidpunkter. Fotografier, målningar, kartor, tidningsklipp och andra originalkällor ger möjlighet till jämförande källkritiska studier. De bilder som vi använt kan fritt kopieras för undervisningsändamål med CC-BY 4.0-licens.

Den interaktiva historiekartans jämförelseverktyg är ett utmärkt medel för att studera förändringar och kontinuitet i staden eller exempelvis gå ut med studerandena för att utforska den egna närmiljön. Med hjälp av Historia Helsingfors vill vi påminna om att historia med sina olika tidsnivåer finns överallt omkring oss, inte bara i postkortsvyerna från stadens centrum.

Artiklarna är skrivna av sakkunniga inom historia och innehåller alltid en källförteckning. Bilderna är länkade till Finna-tjänsten, om de finns där. Dessutom innehåller artiklarna ofta länkar till yttre källor, som videor, artiklar eller arkiv. De svenska versionerna får egna länkar i mån av möjlighet. Användningen av ett omfattande källmaterial och studerande av det på egen hand bidrar till att förstå naturen av historisk kunskap.

Vi tar gärna emot respons från professionella inom undervisningen om hur vi kan utveckla Historia Helsingfors. Har du utvecklingsidéer eller önskemål om innehållet? Om du vill beställa våra broschyrer eller uttrycka önskemål, ta kontakt med den tvåspråkiga chefredaktören Eva Sundgren, eva.sundgren@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) eller med den svenskkunniga specialforskaren Ida Suolahti, ida.suolahti@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post). Du kan också kontakta oss här(Länk leder till extern tjänst).