Vuoden 1918 muistopaikat: Puustellinmetsä

Puustellinmetsässä teloitettujen haudan muistokivi

Puustellinmetsän muistokivi on pystytetty metsässä toukokuussa 1918 teloitettujen tapanilalaisten muistoksi. Tapanilassa tapahtui 15.5.1918 ampumavälikohtaus, jonka seurauksena yksi suojeluskuntalainen sai surmansa. Ampumavälikohtauksen ja sitä seuranneiden tapahtumien kulku on epäselvä, mutta seuraavana päivänä paikallinen Malmin suojeluskunta pidätti useita kymmeniä miehiä epäiltynä sekaantumisesta tapahtumiin. Pidätetyistä noin 5–15 miestä vietiin ilman oikeudenkäyntiä Puustellinmetsään 17.5.1918 ja siellä heidät ammuttiin ja haudattiin joukkohautaan, jonka ammutut olivat viimeisenä työnään itselleen kaivaneet. Koska teloitetut edustivat sisällissodan hävinnyttä osapuolta, ei heidän haudalleen pystytetty muistomerkkiä. Vainajien läheiset kuitenkin huolehtivat hautapaikasta.

Toisen maailmansodan jälkeen Malmin työväentalolla toimineet järjestöt ryhtyivät joka toukokuu järjestämään muistojuhlan ja -marssin Tapanilan torilta Puustellinmetsään teloitettujen haudalle. Tapa jatkui vuoteen 1971 asti, jolloin teloitettujen jäännökset siirrettiin Malmin hautausmaalle punaisten joukkohautaan. Malmin hautausmaalla on näille vainajille oma hautakivi, jossa lukee: “Vuoden 1918 Tapaninkylän Puustellin metsään haudatut punakaartilaiset on Helsingin kaupungin ja Entiset Punakaartilaiset ry:n toimesta siirretty tähän v. 1971.”

Vuonna 2011 suutarilalainen Liisa Nordman alkoi ajaa muistokiven saamista vanhalle teloituspaikalle Puustellinmetsään, josta ruumiit oli siirretty Malmille. Paikallisten työväenyhdistysten avustuksella muistomerkki pystytettiin ja paljastettiin 20.10.2012. Paljastustilaisuudessa oli paikalla noin 50 henkilöä ja tapahtumaa juhlistettiin puhein, lauluin ja runonlausunnalla.

Muistomerkki koostuu luonnonkivestä ja siihen kiinnitetystä laatasta, jossa on teksti: “Tässä olleeseen joukkohautaan teloitettiin 15.5.1918 valkoisten toimesta tunnistamattomiksi jääneet 7–10 punaista miestä. Vainajat on vuonna 1971 siirretty Malmin hautausmaalle.” Muistokiveen kiinnitetty laatta varastettiin 2014, mutta se löytyi myöhemmin.

 

Lähteet

Työväenmuseo Werstaan sisällissodan punaisen puolen muistomerkkejä esittelevä sivusto: http://www.tyovaenliike.fi/muistomerkit/puustellinmetsassa-teloitettujen-haudan-muistokivi/(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)