Minnesplatser över året 1918: Boställsskogen

Boställskogen, Skomakarböle

Minnesstenen på graven för dem som arkebuserades i Boställskogen

Minnesstenen i Boställskogen har rests i skogen i maj 1918 till minne av en grupp arkebuserade Mosabackabor. I Mosabacka inträffade 15.5.1918 en skjutningsincident, som ledde till att en av skyddskåristerna blev dödad. Det är oklart hur skjutningsincidenten gick till och vad som hände därpå, men följande dag anhöll den lokala skyddskåren i Malm flera tiotals män, misstänkta för att ha varit involverade i händelserna. Av de anhållna fördes 17.5.1918 ungefär 5–15 män utan någon rättegång till Boställskogen där de sköts och begravdes i en massgrav, som de som skulle skjutas hade grävt åt sig själva som sitt sista arbete. Eftersom de arkebuserade representerade de förlorandes sida i inbördeskriget, restes inte på deras grav något minnesmärke. De avlidnas anhöriga skötte emellertid om gravplatsen.

Efter andra världskriget började de organisationer som var verksamma på Folkets hus i Malm att varje maj ordna en minnesfest och -marsch från Mosabacka torg till de arkebuserades grav i Boställskogen. Traditionen fortsatte ända till år 1971, då de arkebuserades kvarlevor flyttades till de rödas gruppgrav på Malms begravningsplats. På Malms begravningsplats har dessa avlidna en egen gravsten, där det står: ”Rödgardisterna som år 1918 begravts i Staffansby Boställskog har genom Helsingfors stads och Före detta rödgardister rf:s aktivitet flyttats hit år 1971.”

År 2011 började Skomakarbölebon Liisa Nordman föra en kampanj för att man skulle få en minnessten på den gamla avrättningsplatsen i Boställskogen, varifrån kropparna hade flyttats till Malm. Med hjälp av lokala arbetarföreningar kunde man resa ett monument och det avtäcktes 20.10.2012. Vid avtäckningsceremonin fanns ungefär 50 personer på plats och evenemanget firades med tal, sång och diktuppläsning.

Monumentet består av natursten och av en plakett som fästs vid stenen försedd med texten: ”För att hamna i gruppgraven som tidigare fanns här avrättades av de vita 15.5.1918 7–10 röda män som har förblivit oidentifierade. De avlidna har år 1971 flyttats till Malms begravningsplats”. Plaketten som var fäst vid minnesstenen blev stulen år 2014 men hittades senare.

 

Källa

Työväenmuseo Werstaan sisällissodan punaisen puolen muistomerkkejä esittelevä sivusto: http://www.tyovaenliike.fi/muistomerkit/puustellinmetsassa-teloitettujen-haudan-muistokivi/(Länk leder till extern tjänst)