Efter att Helsingfors blev Finlands huvudstad 1812 drog staden alltmer konst- och kulturverksamhet till sig, den växande staden och den växande medelklassen blev en tacksam publik för konst och teater. Den inhemska utbildningen på området var ju inte särskilt omfattande, vilket innebar att man i praktiken importerade mängder av artister och också reste ut i Europa ännu i början av 1900-talet. I synnerhet kulturlivet var alltså i praktiken väldigt internationellt. Till teatern var det ju naturligt att importera svenskar, eftersom svenska på den tiden var Helsingfors majoritetsspråk.
En av dem som kom var Svea Gradin, som var skådespelare vid Svenska Teatern säsongen 1893–1894. Hon gifte sig redan följande sommar med direktör Knut Tilgmann. Men hon grundade också en framgångsrik smörgåsaffär på Norra Espen.
Sommaren 1913 flyttade Svea sin populära affär från Norra Esplanaden till Bulevardens och Skillnadsgatans hörn, där smörgåsbutiken växte till en kafé-restaurang som fungerade på två våningsplan. Svenskspråkiga tidningar såsom Lördagen berömde dess stilighet och properhet samt spådde en lysande framgång.
Förbudslagen trädde i kraft den 1 juni 1919 och åstadkom förstås besvär för restaurangbranschen. Kanske var det därför Svea slutade med restaurangen – den blev nämligen fast för alkoholförsäljning och stängde under namnet Gradin. Men Svea Tilgmann hade nya affärer. Hon öppnade en tesalong på Alexandersgatan 17 en trappa upp. "Med energi och sakkunskap leder fru Svea Tilgmann sitt företag. Salongen har sin stora uppgift att fylla även därmed, att damer utan manlig eskort lugnt kunna intaga sina måltider där", kommenterades det i tidskriften Våra Kvinnor 1925.
Bertha Corander (1864–1955) var faktiskt född i Helsingfors och anses vara den första tådansaren i Finland. Hon gick i lära hos den tyskfödda Elise Littson som höll balettskola på teatern. Bertha uppträdde som yngre inte bara i Finland utan också vid Hamburgs stadsteater. När hon kom tillbaka hade hon en egen dansskola och jobbade också något tag med Apollo Brunnsteatrarna och Svenska Teatern. Länge fanns fröken Coranders dansskola på adressen Annegatan 8, i tredje våningen. Bertha Corander undervisade också i sällskapsdans och hon ordnade en kurs i tango redan 1913. Berthas syster Sigrid var också dansös och sedan företagare.
I Elise Littmans trupp av smådansöser ingick också den lilla Emma Krüll. Högst sannolikt var hennes pappa musiker i teaterorkestern. Emma verkar ha förlorat både sin mamma och sin syster våren 1887 och hon försvinner från scenerna, kanske för studier, för att dyka upp igen 1894, som modist. Samma år gav hon upp sitt preussiska undersåteskap och blev finsk medborgare.
År 1898 blev igen en brytningstid för Emma, då hon gifte sig med bokhållaren Wilhelm Wickström. Också hennes kompanjon hade gift sig men ville inte fortsätta i yrkeslivet, så Emma tog över verksamheten, men under sitt flicknamn.
Några år senare flyttade Emma Wickström sin butik till Norra Esplanaden 37 där den sedan kom att finnas i över två decennier. Det var först 1935 som hon fick allvarliga svårigheter och sålde sitt företag, som ännu en tid fanns kvar som Atelier Krüll, åter på Glogatan.
Källor
Eeva 1.4.1935(Länk leder till extern tjänst)
Finansbladet : Ekonomisk veckorevy 11.4.1935(Länk leder till extern tjänst)
Folkwännen 28.7.1886(Länk leder till extern tjänst)
Folkwännen 7.2.1887(Länk leder till extern tjänst)
Fyren 7.11.1914(Länk leder till extern tjänst)
Helsingfors Aftonblad 14.7.1894(Länk leder till extern tjänst)
Hufvudstadsbladet 15.5.1887(Länk leder till extern tjänst)
Hämeen Sanomat 8.3.1887(Länk leder till extern tjänst)
Iltalehti 10.5.1921(Länk leder till extern tjänst)
Kansallisbiografia: Elise Littson(Länk leder till extern tjänst)
Lördagen 21.6.1913(Länk leder till extern tjänst)
Våra Kvinnor 31.3.1925(Länk leder till extern tjänst)
Läs också

Kaféet, en oas i staden

Mode – en näringsgren och en del av stadskulturen

Biblioteken som helsingforsbornas vardagsrum

Företagsliv på Alexandersgatan

Ett etniskt och kulturellt sett mångsidigt Helsingfors

Havis Amanda: en skulptur på paradplats i Helsingfors

Mineralvatten och kiosker
